Fri frakt på ordrar över 499 SEK 🍋

Fri frakt på ordrar över 499 SEK 🍋 Upptäck GLOW Nyansering 🍋 N.X Bond Fluid 🍋 N.0 Kelateringsspray

Your cart

Your cart is empty

Keratinbehandling eller keratinvård?

Keratinbehandling eller keratinvård?

Vad är keratin?

Keratin finns naturligt i hår, hud och i våra naglar. Närmare specifikt, består hårstrukturen av ca 90% keratin🙀 Keratin är ett protein som kan påverka hårets kvalitet, tillväxt, mjukhet och glans. 

I princip allt kan orsaka slitage på håret. På grund av väderlekar, solljus, kemiska behandlingar och värmeverktyg så påverkas och kompromissas hårets proteinbindningar av det.

Se det såhär - din hårstruktur, som vi nu vet består av ca 90% keratin, kan på grund av hårslitage bilda "hål" i proteinstrukturen vilket är keratinförlust. Det hålet, kan du med hjälp av hårvårdsprodukter innehållande keratin "fylla" igen för att släta ut den keratinförlust som finns. 

Det keratin är välkänt för, är att ingrediensen gör hårcellerna lena och lätthanterliga samt reducerar friss. Keratinet kan även reducera kluvna toppar genom att temporärt binda ihop håret. 

Keratinbehandling

En keratinbehandling, även kallad för Brazilian Blowout eller Brasiliansk keratin behandling, är en kemisk process som genomförs i salong för att räta ut och platta håret som håller i upp till 3-6 månader. Många med lockigt, krulligt eller vågigt hår går igenom denna typ av behandling för uträtning av håret eller för att definiera lockarna och minska frissen. Utöver det, så ger behandlingen otrolig glans. En sådan behandling tar mycket lång tid, i upp till flera timmar, och att genomföra en sådan behandling bör göras med kunskap eller hög noggrannhet eftersom det i grund och botten är en kemisk behandling som inkluderar mycket hög värme och som vid oaktsamhet kan orsaka mer slitage än tidigare. 

Keratinbehandling är en dyrare behandling som genomförs i salong - obs, vi rekommenderar aldrig att man gör detta hemifrån då det kräver förkunskaper kring behandlingsprocess!  

Varför luktar det så starkt av keratinbehandlingen? 

Detta är väldigt vanligt när det kommer till keratinbehandlingar som man får räkna med vid en sådan behandling. 

Varför är keratinbehandlingar populära?

  • Slätar ut lockigt hår till rakt hår
  • Starkare och tjockare hår
  • Keratin behandlingar mjukgör hårets fjällskikt och ger silkeslent och glansigt hår. 
  • En behandling kan även leda till att få håret att torka snabbare. 
  • Keratin stärker håret och bidrar med hårtillväxt. 

Så länge du inte tvättar håret extremt frekvent, ca 2-3 gånger i veckan räcker, så kan en keratinbehandling vara i upp till 3-6 månader beroende på produkt och hur du hanterar ditt hår. 

Många keratinbehandlingar innehåller formaldehyd - vilket är farligt vid inandning för frisörer. Selective Professional erbjuder Alpha Keratin Serie - keratinbehandling som inte avger formaldehyd och thyoglycolate samt med ingredienser av vegetabilsk keratin. 

Keratin hemma- tillför keratin i håret

Att tillföra keratin i håret har flera fördelar. Man behöver inte genomgå en dyr och exklusiv keratinbehandling för att vårda håret. På marknaden finns det schampo, balsam, inpackning och spray som innehåller keratin. 

Keratinprodukter kan användas på alla hårtyper som hjälper torrt, fint och färgat hår till ett mjukare, glansigare och starkare hår. Keratinet skyddar normalt hår mot skadlig yttre påverkan och passar särskilt bra för skadat hår som i behov av styrka.

Keratin schampon - tillför keratin i håret. Keratin schampo funkar som vanliga schampon, rengörande men innehåller även keratin. Som tidigare nämnt så består håret mestadels av proteiner, särskilt keratin och hjälper till att fylla den naturliga förlusten av keratin som finns i håret.

Keratin schampo hjälper skadade hårskaften med att "fylla i och platta ned den" så att håret upplevs mjukare och glansigare. Keratin i schampo ger återfukt, hydrering, glans och elasticitet samt minskar friss.

Keratinet reparerar inte permanent hår - men stödjer den. Man kan säga att den temporärt reparerar brutna keratin bindningar för att hålla håret starkt och resistent.

Vilka kan använda keratin schampo?

De risker som finns med högt intag av keratin vid långvarig användning av keratin schampo, är att håret kan kännas gummigt eller "sticky." Om man bygger på för tjockt lager av keratin så kan man även riskera blockera fukten för att nå djupt in på hårskaften. Användningsrekommendation: 1-2 gånger max i veckan

Det är inte farligt att använda för mycket keratin, däremot när keratinet har fyllts igenom den förlust som finns i håret, så gör inte behandlingen så mycket mer än så.  

Obs! Denna artikel skrivs av skribent och skall endast användas för allmän vägledning och inte professionell rådgivning. 

Previous post
Next post