Fri frakt på ordrar över 499 SEK 🍋

Fri frakt på ordrar över 499 SEK 🍋 Upptäck GLOW Nyansering 🍋 N.X Bond Fluid 🍋 N.0 Kelateringsspray

Your cart

Your cart is empty

Hårporositet: Vad är det, och hur tar man hand om håret?

Hårporositet: Vad är det, och hur tar man hand om håret?

Att förstå hårporositet är en viktig nyckel till att vårda ditt hår på bästa sätt. Hårporositet påverkar hur ditt hår absorberar och behåller fukt och produkter. Låt oss dyka in i vad hårporositet är, hur du kan bestämma din hårtyp och vilka produkter och tekniker som passar bäst för varje porositetsnivå.

Vad är Hårporositet?

Hårporositet beskriver hur väl ditt hår kan absorbera och behålla fukt. Det finns tre huvudtyper av hårporositet: låg, medelhög (normal) och hög. Hårstråets yttre skikt, som kallas kutikulan, spelar en avgörande roll här. Hur tätt eller löst dessa kutikellager sitter avgör din hårporositet.

 1. Låg Porositet: Hårets kutikellager är tätt sammanpackade, vilket gör det svårt för fukt och produkter att tränga in i håret.
 2. Medelhög (normal) Porositet: Kutikellagren är något öppna, vilket gör att håret lätt kan absorbera och behålla fukt.
 3. Hög Porositet: Kutikellagren är vida öppna eller skadade, vilket gör att håret snabbt absorberar fukt men också snabbt förlorar det.

Hur ser du vilken hårporositet du har?

Det finns några enkla tester du kan göra hemma för att ta reda på din hårporositet.

 1. Test #1:

  • Ta en ren hårstrå och lägg det i ett glas med vatten.
  • Låt det ligga i 2-4 minuter.
  • Om håret flyter på ytan har du låg porositet. Om det sjunker långsamt har du medelhög porositet. Om det snabbt sjunker till botten har du hög porositet.
 2. Test #2:

  • Spraya lite vatten på en hårsektion.
  • Om vattnet pärlar sig på ytan har du låg porositet. Om håret absorberar vattnet ganska snabbt har du medelhög porositet. Om håret direkt absorberar vattnet har du hög porositet.

Rätt vård för din porositet

Låg porositet:

 • Produkter: Använd lättare produkter som inte tynger ner håret. Leta efter fuktgivande produkter med ingredienser som glycerin och honung.
 • Teknik: Värme kan hjälpa öppna kutikellagren, så använd en ångbehandling eller täck håret med en plastmössa när du applicerar djupa balsam. Undvik proteinrika produkter som kan bygga upp på hårets yta.

Medelhög (Normal) Porositet:

 • Produkter: De flesta produkter fungerar bra för denna hårtyp. Balansen mellan fukt och protein är viktig, så använd både fuktgivande och stärkande produkter.
 • Teknik: Regelbunden vård med djupa balsam och undvik överbehandling med kemikalier för att bevara den naturliga balansen.

Hög Porositet:

 • Produkter: Använd tunga, fuktgivande produkter som smör och oljor för att hjälpa håret att behålla fukt. Proteinrika produkter kan hjälpa till att stärka håret.
 • Teknik: Försök att försegla fukten genom att använda en leave-in balsam följt av en olja. Undvik värme och kemiska behandlingar som kan skada kutikellagren ytterligare.

Avslutande Tips för Alla Hårtyper

Oavsett din hårporositet, här är några universella tips för att hålla ditt hår friskt:

 • Skydda ditt hår: Använd en hatt eller scarf i solen, och undvik hårda kemiska behandlingar.
 • Undvik värme: Minska användningen av värmeverktyg och använd alltid värmeskyddande produkter.
 • Känn ditt hår: Lyssna på ditt hårs behov och anpassa din hårvårdsrutin därefter.

Att förstå din hårporositet kan revolutionera din hårvård och hjälpa dig att välja rätt produkter och metoder för att få ditt hår att se och må sitt bästa. Lycka till med din hårresa!

Previous post
Next post